Bjergbestigning Nepal

Bjergbestigning for begyndere

I din søgning efter nye eventyr har du muligvis allerede overvejet bjergbestigning eller trekking. Hvem drømmer ikke om at se noget af verdens smukke natur fra bjerghøjde? Dog er der nogle overvejelser som man må gøre sig, inden man booker sig en plads på sådan en tur. Nogle af spørgsmålene har du måske allerede stillet dig selv, og så kan du forhåbentlig finde svarene her.

Din fysiske form

Helt overordnet er en gennemsnitlig god fysik nok til at kunne gennemføre en bjergbestigning. Dog kan du aldrig vide hvilke forhold du bliver udsat for under din tur. I sidste ende er det ikke din fysik som bestemmer hvorvidt du når til tops af bjerget. Vejrforhold og bjergets tilstand er faktorer som du ikke selv er herre over, men så længe at disse respekteres, skal din tur nok blive en success, uanset hvor langt op af bjerget du når.

Det er aldrig skidt at træne sig op til en bjergbestigning. Et godt råd vil være, at bestille dit udstyr hjem i god tid inden afrejse. På den måde kan du nå at træne med dine støvler, rygsæk og eventuelle vandrestave. Det kan give dig en ide om, hvad det er for en udfordring, som du er ved at kaste dig ud i.

Højdesyge

Kort fortalt er højdesyge en række symptomer, som man kan udvise, når man stiger i højder under lavere ilttryk. Rent fysiologisk sker der det, at dit åndedræt og puls øges når ilttrykket omkring dig falder.

Typisk vil man opleve symptomer som lettere generende hovedpine, kvalme og svimmelhed. Dette stadie af højdesyge er helt ufarligt. Hvis man derimod oplever mere alvorlige symptomer såsom opkast, balancebesvær eller trykken for brystet, skal der øjeblikkeligt søges læge. Husk at intet bjerg er menneskeliv værd, så giv efter for din krops signaler og brug din sunde fornuft.

Du kan forebygge højdesyge ved øge din stigning i højderne langsomt. En god ide er, at forblive et par dage i samme højde, når du bevæger dig omkring 2200 meters højde. Herefter kan højden øges med 300-500 meter, før du igen bør tilvænne dig højden. Andre gode huskeregler er, at drikke massere af vand hver dag og at undgå afkøling

Gode bjerge til førstegangs-vandring

I Nordøst Nepal findes mange muligheder for at udføre bjergbestigninger i mindre højder. Særligt i Everest-regionen findes der flere småbyer, som man kan vandre til. Her i blandt findes byen Monjo 2815 meter over vandet.

Hvis du på trods af at være begynder har mod på en udfordring i højder, så er Poon Hill i Annapurna-bjergene i Nepal et godt sted at begynde. Udkigspunktet er hævet 3193 meter over vandet, hvorfra du kan nyde den smukke udsigt ud over Himalaya.

Vil du endnu højere op er Kilimanjaro i Tanzania et oplagt valg. Kilimanjaro-bjerget består af tre vulkantoppe, hvor ingen dog er aktive. Højeste punkt på bjerget er Uhuru Peak, som med sine 5895 meter også gør Kilimanjaro til Afrikas højeste bjerg.

About the author

super_admin

View all posts