Har du overvejet at tage et semester i udlandet som led i din uddannelse? Der kan være tale om et praktikophold eller at tage nogle fag på et universitet i et andet land. Det er en stor oplevelse, som man sjældent får muligheden for igen. Desværre holder tanken om økonomienmange studerende fra at udleve drømmen.
Snyd ikke dig selv for en enestående oplevelse
Studerende, der har studeret i udlandet, beretter ofte om, hvor fantastisk en oplevelse det har været, og at de ikke ville have været det foruden.
Ikke alene bliver du rigere på personlige oplevelser, men et udlandsophold vil højst sandsynligt også give dig en fordel efter dine studier. Mange arbejdsgivere vægter nemlig, at nye medarbejdere, der netop er færdig med studiet, har erfaringer ud over studiet. Det kan være svært at pryde cv’et med en masse erhvervserfaring som nyuddannet, men et udenlandsophold vil utvivlsomt løfte dit cv og gøre dig mere attraktiv på arbejdsmarkedetmarkedet.
Der er mange praktiske ting, der skal tages stilling til, når man overvejer at studere i udlandet. Som studerende kan man også blive skræmt ved tanken om, hvordan man kan få økonomien til at slå til. Måske finder du først ud af efter, du er startet på studiet, at praktik i udlandet er noget for dig, og derfor har du ikke verdens største opsparing til netop dette.
Hvordan får du råd
Det økonomiske aspekt bør dog ikke være det, der får dig til at lægge idéen på hylden – i hvert fald ikke i første omgang. Der er flere muligheder for at få penge, så du kan komme på dit livs eventyr:
Legater
Der findes et utal af legater, som du kan søge i forbindelse med dit udlandsophold. Det kræver lidt arbejde, og ikke alle legater giver støtte til udlandsophold. Men hvis du bruger den tid på det, det tager, så kan du opnå økonomisk støtte på adskillige tusinde kroner.
Udlandsstipendium
I nogle tilfælde kan du søge udlandsstipendium til dækning af selve undervisningsgebyret. Der stilles nogle krav til ansøgeren, bl.a. skal du være SU-berettiget og uddannelsen skal være forhåndsgodkendt af dit uddannelsessted. Det er SU-styrelsen, der administrerer udlandsstipendium.
SU og SU-lån
Som studerende på en videregående uddannelse, er du som hovedregel berettiget til SU, og du modtager måske SU allerede. Men derudover kan du optage SU-lån, som du først skal betale tilbage, når du har færdiggjort dit studie. Også her gælder at uddannelsen, du vælger, skal være godkendt af dit uddannelsessted.
Spar op
Så snart du begynder at gøre dig overvejelser om at rejse, er det en god idé at begynde at se efter, hvis du kan spare på dine udgifter og eventuelt tjene ekstra, så du kan nå at spare så meget som muligt op inden, du skal afsted. Du kan fx:
- finde studiejob – eller tage ekstra vagter, hvis du allerede har et.
- opsige din lejlighed og flytte hjem/ind hos en ven – du overvejer måske alligevel, at du vil opsige lejligheden, når du skal rejse, så du undgår udgift ved huslejen.
- eller – fremlej din lejlighed mens du er væk, så du undgår at skulle betale unødigt meget husleje.
Forhåbentlig har dette givet dig blod på tanden til at kaste dig ud i dit udlandseventyr.